Trauma en bewustzijn

Over bewustheid en trauma, of hoe trauma’s je brein vertroebelen

 

Op zondagavond 28 augustus wordt Prof. Dr. Bessel van der Kolk geïnterviewd in zomergasten. Hij is psychiater en een van de meest deskundige traumaspecialisten ter wereld.

In 2014 schreef hij het boek: ‘The Body Keeps the Score’. In 2016 kwam het uit in het Nederlands met als titel: ‘Traumasporen’ met als ondertitel: Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen.

Ik vind het een heel goed boek en bovendien goed leesbaar. Hij beschrijft hierin hoe onverwerkte traumatische ervaringen doorwerken in het brein, in het lichaam en in gedrag.

Onverwerkt leed en stress beïnvloeden je denkvermogen en vaak ook je vermogen om te handelen.

Iedereen weet wel dat als je veel aan je hoofd hebt, of je hebt zorgen, dat je dan niet meer goed kunt nadenken. En daardoor neem je soms de verkeerde beslissingen. Of je reageert te snel of te langzaam, of helemaal niet. Dus ook je gedrag veranderd daardoor.

Veel mensen weten niet, dat er veel pijn en stress er al in de babytijd waren, en soms zelfs voor de geboorte al. Een baby kan dat niet verwerken, omdat het te klein en kwetsbaar is. Het enige mechanisme om dat te kunnen overleven, is zich af te sluiten van de pijn en deze diep weg te stoppen in het onderbewustzijn.

Maar het is niet weg! Het zit er nog wel. Het is een belangrijk deel van jezelf, wat niet mee kan doen, zolang dat onderdrukt blijft. Maar het ligt nog steeds te wachten om bevrijd te worden!

Daarom kunnen oude trauma’s zo snel getriggerd worden zelfs door een onbeduidend voorval; en voor je het in de gaten hebt, voel je je weer diep in de put zitten, of krijg je weer onverklaarbare angsten…

Het vermogen om op een gezonde manier te kunnen denken is aangetast. Hiervan ben je je soms nauwelijks bewust, maar vrijwel iedereen die aan zichzelf gewerkt heeft om oud zeer op te lossen, heeft ook de ervaring van plotselinge inzichten: ‘Oohh.., nu snap ik pas waarom ik altijd zo'n angst had, of waarom ik me altijd zo eenzaam voelde. !.’

Het is niet gemakkelijk om oude trauma’s op te sporen; in je eentje lukt dat nauwelijks. Ze zitten niet voor niets verborgen!

Maar het is wel mogelijk! Er zijn meerdere manieren voor, maar mijn favoriete werkwijze is nog steeds het werken met opstellingen!

Het oplossen van trauma’s geeft helderheid! Er worden letterlijk ook nieuwe verbindingen gemaakt in het brein, waardoor het denkvermogen vergroot wordt. Je krijgt inzicht in jezelf en je in gedrag, je krijgt meer overzicht.  Kortom je wordt je letterlijk meer bewust van alles!