Opstellingen van het Verlangen

Het woord ‘verlangen’ impliceert iets waarnaar je verlangt; naar iets wat je mist of niet hebt of niet bent. Soms is dat moeilijk te omschrijven en niet zo goed aan te duiden.
Je weet vaak wel wat je niet wilt: geen pijn meer, of angst, of eenzaamheid of geldgebrek, niet op vader of moeder lijken etc.
“Maar wat als je dat-wat-je-niet-wilt ook niet meer hebt? Hoe zou je je dan voelen’?
Door deze vraag te stellen komen mensen soms tot antwoorden als: ‘Dan voel ik rust’ of ‘tevreden’ of ‘in verbinding’, noem maar op.
Hier komt dan vaak wel een meer heldere omschrijving van het ‘Verlangen” tevoorschijn.
Als dit duidelijk en krachtig is dan kan er van hier uit een opstelling gedaan worden, door iemand uit de groep te kiezen als representant voor jouw verlangen en die op te stellen.
Dan kan al snel duidelijk worden, hoe je daarvan afgesneden bent, of hoe moeilijk het is om je daarmee te verbinden. Daar zijn natuurlijk allerlei uiteenlopende redenen voor, wat ook in de opstelling duidelijk kan worden.
Door deze wijze van opstellen, worden oplossingen zichtbaar en kun je uit het patroon stappen waar je onbewust of onbedoeld telkens weer in terecht komt.

Vaak ervaar je dan een enorme opluchting en bevrijding, alsof er een zware last is afgevallen. Zo kun je een nieuwe wending aan je leven geven en zelf de regie nemen, waardoor je je weer blij en veerkrachtig voelt.

Overzicht data workshops