Depressie is besmettelijk

Wat is eigenlijk depressie?

Pressie is druk en depressie is  lage druk of onderdruk.

Depressie is besmettelijk
Depressief

Ik zie het als onderdrukking van emoties of geen contact meer hebben met je gevoelens.
Je voelt je niet meer blij of boos, je raakt niet meer enthousiast of opgewonden. Vaak wordt het ervaren als een grote zware leegte en een gebrek aan levenslust. Het gaat ook dikwijls gepaard met angstgevoelens.
Depressie wordt ook vaak niet goed herkend. ..en: depressie is besmettelijk.!


Als je je depressief voelt, zit je in een lage en sombere energie alsof je in een donkere wolk leeft. Je hebt dan vaak negatieve gedachten, zoals: ‘het leven heeft geen zin meer’, ‘waar doe ik het voor’, ‘voor mij hoeft het niet meer’ enz. Misschien zeg je dat zelfs wel hardop.
Dit energieveld is voelbaar voor mensen om je heen. Ze ervaren dit vaak als onprettig en voelen zich onmachtig, ze weten er ook geen raad mee want, ze kunnen je niet meer bereiken. Of anderen gaan je mijden.
Hierdoor voel je je nog meer in de steek gelaten, je voelt je nog ellendiger en zo kom je ongemerkt in een neerwaartse spiraal, waar je dieper en dieper inzakt en waar het donker is en koud en eenzaam. Je ziet geen perspectief meer en je kunt je totaal verloren voelen.
Depressie is eigenlijk het onderdrukken van gevoelens en emoties.
Door allerlei omstandigheden kan het zijn dat je dit al jong hebt geleerd: wat jij voelde deed er niet toe, of wat je ervaren hebt, was zo heftig en overweldigend, dat je dat niet aankon. Je leerde je gevoelens uit te schakelen. Zo werd een wezenlijk deel van jezelf buiten spel gezet! Je leefde verder zonder dat wezenlijke deel van jezelf.
Daar zit nu precies de diepste pijn; hier gaat het eigenlijk om.! De amputatie van JEZELF.!

Maar er is HOOP!
Je kunt depressie overwinnen, als je de moed hebt om dit onder ogen te zien en stappen zet om weer met je diepste gevoelens in contact te komen. Daar zijn allerlei methoden voor, o.a. Opstellingen van het Verlangen, wat intussen mijn favoriete werkwijze geworden is.
Het zit er allemaal nog, al die onverwerkte emoties, trauma’s diep verborgen. Ze zitten bevroren en opgesloten ergens in je onderbewustzijn en blokkeren je levensenergie. Ze staan je in de weg om te leven vanuit je eigen kern, jouw talent blijft begraven en gaat je levenslust verloren.
Maar het is mogelijk om je weer te verbinden met wie je eigenlijk ten diepste bent!
Deze mogelijkheid roept echter ook vaak angst op.. Die emoties zitten niet voor niets zo diep verborgen. Er was ooit een reden om dat allemaal weg te stoppen. Maar het is niet weg. Het wordt steeds weer getriggerd door gebeurtenissen om je heen, die daar ergens aan herinnerd worden.
Voel bij jezelf hoe graag je daarvan bevrijd wilt worden. Want als je deze bevroren emoties aandacht geeft, gaan ze ontdooien. Dan gaat je energie weer stromen. Je voelt een enorme vrijheid. Zo kun je jouw talenten ontwikkelen en inzetten, waardoor jij zin aan je leven kunt geven.
Herken jij depressie bij jezelf of een dierbare?
Kom dus in actie, zet stappen, zoek er hulp bij! Depressie is te overwinnen!

2 gedachten over “Depressie is besmettelijk

  1. Hallo Caroline,
   Jouw bericht zie ik nu pas. Door persoonlijke omstandigheden ben ik een tijd uit de running geweest.
   Mocht je een keer een telefonisch overleg willen dan kan dat vanaf half september.
   Graag hoor ik of je dat nog wilt.
   Vriendelijke groet,
   Wilma te Paske

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.