Intuïtie of instinct?

Van waaruit reageer jij het meest?

Soms is het lastig dit te onderscheiden. Hier is een simpele en korte uitleg, die lang niet volledig is, maar wat hopelijk wel wat duidelijk maakt.
Instinct heeft te maken met overleven, met mogelijk gevaar. Instinctieve reacties worden gestuurd door de hersenstam, ook wel het primitive brein of reptielenbrein genoemd.
Het gaat vaak snel: je ziet in een flits iets op je af komen en meteen buk je je of je beschermt je hoofd. Dit heeft duidelijk te maken met een gevaarlijke situatie, waar je jezelf instinctief beschermd.
Het heeft ook te maken met overleven van de soort, met voortplaning. Een moederdier geeft het jong te eten en beschermt het bij mogelijk gevaar.
Minder duidelijk is het als je in situaties komt, waar iemand je iets voorspiegelt wat je een onbehaaglijk gevoel geeft.
Instinctief voel je dat er iets niet klopt. Je wordt alert, of je reageert fel of je trekt je terug. Dit heeft meestal te maken met oude sitaties waarin je je ooit niet veilig voelde en die dan onbewust omhoog komen. Je kunt dan niet adequaat reageren, maar het lijkt alsof die akelige situatie van toen nu weer actueel is.
Nog lastiger is het daar waar je een prachtig kans geboden wordt bijvoorbeeld om je inkomen te verdubbelen; hier wordt in de reclamewereld veel gebruik van gemaakt: de verleiding. Je maakt jezelf wijs dat je het nodig hebt, of dat je zo’n kans niet voorbij kunt laten gaan. Je ego is dan aan het woord, je ratio, wat gestuurd wordt door de prefrontale cortex. Dat zit aan de voorkant van de schedel.
Onderschat het ego niet, die zich soms van grote tegenstrijdigheden bedient. Belangrijk om te weten is dat je lichaam daarop reageert.
Als je ego je wijsmaakt dat je ergens bang voor moet zijn, dan gebeurt er meteen van alles in je lijf: je spieren spannen zich, er worden allerlei hormonen aangemaakt; je spijsvertering wordt trager; dat is allemaal omdat er vermeend gevaar is je je lichaam wordt erop voorbereid te moeten vechten of vluchten., omdat je denkt dat er gevaar is.

Intuïtie heeft te maken met een hoger bewustzijn, met je Hogere Zelf wat direct in verbinding staat
met het zogenaamde collectieve bewustzijn. Dit overstijgt je eigen belangen en behoeften. Het staat ten dienste van de aarde en de mensheid. Als je open en ontspannen bent en je op je gemak voelt, kun je daarmee in verbinding komen. Dan kan het zijn dat je opens een ingeving krijgt, of je ziet een plotseling een verband wat je nooit eerder is opgevallen. Dit is ook meestal niet een reactie ergens op, in tegenstelling tot instinctief gedrag.
Intuïtie heeft te maken met jouw bestemming en jouw hogere doel, de reden waarom jij hier op aarde bent. Jij hebt iets te bieden! Intuïtieve ontwikkeling is je diepste wezen leren kennen door oude blokkades te onderzoeken en op te ruimen, want die zitten namelijk in de weg. Hierdoor wordt je helder en word je bewustzijn vergroot. Dan ontdek je jouw bestemming en je levensdoel. Dat brengt geluk. Dit is niet alleen voor jezelf belangrijk, maar voor iedereen om je heen.
Hoe doe jij dat? Je intuïtie ontwikkelen om jouw kwaliteiten in te zetten?