Een ander perspectief biedt andere mogelijkheden. 

We zijn gewend om tegen allerlei dingen aan te kijken vanuit een perspectief, wat voor ons het makkelijkst is. Vooral als het om ingewikkelde zaken gaat, of dingen die ons raken. Daar hebben we al jarenlang een overtuiging over gevormd en we houden er niet van om die overtuiging telkens opnieuw te onderzoeken op waarheid. We houden nu eenmaal van gemak.

Maar wat als alle zekerheden plotseling overhoop gehaald worden? Zoals begin dit jaar in mijn leven gebeurde, toen mijn man een beroerte kreeg. Mijn leven werd in één klap overhoop gehaald en kwam alles in een ander perspectief te staan. Hele basale dingen kwamen op de eerste plaats. Alles draaide om het herstel van mijn man. Zaken die ik vroeger belangrijk vond, leken totaal onbeduidend te zijn. Mijn basale behoefte van een veiligheid en zekerheid liet zich behoorlijk gelden. Ik heb duidelijk ervaren wat het is om vanuit een intuïtieve overlevingsmodus te leven en te handelen. Ik voelde de betrekkelijkheid van het leven. Tevens zag ik dat ook bij onze kinderen en kleinkinderen, die ook alles gedaan hebben wat ze konden door hun eigen belangen even aan de kant te zetten. Het bracht ons dichter bij elkaar en voor deze ervaring ben ik dankbaar.

Inmiddels zijn we ruim 3 maanden verder en het herstel van mijn man gaat gelukkig goed en kan ik me weer richten op anderen en mijn werkzaamheden. Mijn perspectief wordt weer breder dus... Ondanks de hectiek van deze roerige tijd heb ik veel nagedacht, wat er gebeuren kan als je perspectief verandert. Het hoeft niet altijd een plotselinge gebeurtenis te zijn, waardoor je gedwongen wordt het leven anders te zien. Je kunt ook zelf besluiten om vanuit een andere gezichtspunt naar jezelf en je leven te kijken. Zeker als je ongelukkig of niet tevreden met jezelf of jouw situatie bent, kan dat enorm helpen. Als je midden in een probleem zit, zie je het soms letterlijk niet meer zitten. Het herinnert me aan een uitspraak van Bert Hellinger: “Je moet het overzicht houden, want met een microscoop vind je de uitgang niet”

Door de ervaringen die ik intussen heb met Opstellingen van het Verlangen weet ik dat nieuwe inzichten veel positieve gevolgen kunnen hebben; en hoeveel invloed een kleine verandering van koers al veroorzaakt. Nieuwe perspectieven kunnen je leven verrijken.

Wil jij ook een ander perspectief? Doe dan mee aan een workshop met Opstellingen van het Verlangen

Ik ben benieuwd naar je reactie, stuur gerust een mail terug.