Pesten en gepest worden

pesten-1Bij de derde week van September denken we vaak wel aan prinsjesdag, maar weet je dat het ook de week van het pesten is?

Ben jij vroeger gepest? Of word je nog wel eens gepest? Of heb je zelf wel eens iemand gepest.? Het gebeurt op school en op straat. Het gebeurt ook bij volwassenen op het werk. Maar zelfs ook in thuissituaties waar huiselijk geweld is en helaas ook in zorginstellingen.

Het is heel akelig is het om gepest te worden. Je leven wordt letterlijk verpest. Je ziet er als een berg tegenop om weer diezelfde personen tegen te komen, terwijl je er niet aan ontkomen kunt.

Je voelt je steeds ellendiger en de spanning in jezelf wordt ondraaglijk. Je voelt je beroerd, misselijk en je wordt er uiteindelijk ziek van.  Pesten en gepest worden komt voort uit onzekerheid en angst; die het gevolg zijn van een diep weggestopt trauma. Het kost veel energie om dat te blijven onderdrukken, want je wilt er niet mee geconfronteerd worden. Hierdoor ben je eigenlijk jezelf steeds aan het verloochenen met als gevolg dat je eigenwaarde  en zelfvertrouwen verliest. Dit straal je ook onbewust en onbedoeld uit naar de pester. Die ziet in jou weerspiegeld wat hij in zichzelf niet zien en voelen wil namelijk angst, onzekerheid, vernedering, gevoel van waardeloosheid. Al deze gevoelens onderdrukt hij bij zichzelf en gaat daardoor zichzelf overtroeven door de ander te vernederen.

Er lijkt een onweerstaanbare aantrekkingskracht tussen slachtoffers en daders te zijn. Hoewel je alles doet om hem of haar te vermijden, lukt dat niet. Doordat je allebei onverwerkte trauma’s hebt, die met vernedering, onderdrukking, geweld en respectloosheid te maken hebben, zit je allebei gevangen in de dader-slachtoffer dynamiek. Het klinkt paradoxaal maar de dader heeft het slachtoffer nodig en het slachtoffer heeft de dader nodig.. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het zijn ook twee aspecten in jezelf, waarbij meestal maar één kant zichtbaar is en het andere onderdrukt wordt.

Als je hier niets aan doet wordt het alleen maar erger. Je ziet het om je heen en op de tv gaat het bijna altijd over geweld en agressief gedrag. Het is lastig om hier in je eentje uit te komen, maar als de moed hebt om hier hulp bij te vragen en erover te praten, dan kun je het oplossen.! Als je werkelijk gaat voelen en ervaren hoe erg het is en het in een veilige omgeving kunt delen met iemand die je zonder oordeel en liefdevol nabij staat, dan is dat helend.

Aarzel daarom niet en doe er wat aan! Neem de verantwoordelijkheid en kom er mee naar voor de dag! Zoek een vertrouwenspersoon en vertel waar je mee zit. Het is echt mogelijk om je leven te veranderen en zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Je kunt leren jezelf te accepteren, je krijgt weer eigenwaarde en je wordt zekerder van jezelf. Je krijgt weer zelfvertrouwen, je voelt je sterker en je durft stappen te zetten die je niet voor mogelijk hebt gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *