Stress is goed voor je..!

Stress is goed voor je..!boompje in de wind

Ja ik weet het: bij deze uitspraak gaan veel mensen steigeren.

Toch beweer ik dat iedereen stress nodig heeft.

Stel je een pas geplant boompje voor: die staat daar rustig boompje te zijn; de zon schijnt en af en toe valt er regen over hem heen. Hij krijgt op tijd z’n natje en droogje en zo kan hij welig groeien. Er gebeuren niet veel spannende dingen om hem heen, waar hij last van heeft, dus hij wordt alleen maar groter en groter. Het leven van dat boompje gaat hem zogezegd voor de wind.. Totdat er plotseling een storm opsteekt; Hij weet niet wat hem overkomt! Deze natuurkrachten kent hij niet en is daar niet tegen opgewassen.. Hij houdt het niet meer vol overeind te blijven en zonder dat hij zich verweren kan, waait hij om. ! ..
Deze boom heeft ook nog een broertjesboom die boven op een dijk geplant is, daar waait het steeds heel hard. Dit broertje heeft al snel veel wortels laten groeien omdat hij zoveel te verduren krijgt. Maar omdat het steeds maar blijft waaien gaat hij meebuigen met de wind en uiteindelijk groeit hij helemaal scheef..

Zo gaat het ook soms met mensen: als je alles voor de wind lijkt te hebben en nooit tegenslagen hebt, leer je niet met teleurstellingen om te gaan. Je ontwikkelt dan geen wortels die je dieper de aarde in laten groeien om je sterker te maken voor een storm.
Als je niet op tijd leert om met tegenslagen om te gaan, ga je scheef groeien, net als dat boompje op de dijk.
De hoeveelheid stress die je aankunt heeft veel te maken hoe je geleerd hebt om te gaan met teleurstellingen. Hoe verwerk je die? Een andere punt is of je op tijd en voldoende ontspannen kunt. Na elke (in)spanning zou er een ontspanning of een ontlading moeten volgen. Deze wisselwerking bepaalt de veerkracht en de weerbaarheid. Heb jij dat genoeg ontwikkeld?
Je hebt niet altijd een keuze wat er gebeurt in je leven. Tegenslag komt vroeg of laat. En soms kan dat veel zijn en lang duren.
Daarom is het belangrijk om te leren relativeren, ervan te leren en zo goed als je kunt voor ontspanning zorgen.
Hierdoor wordt je steeds veerkrachtiger.

En daar heb je wel een keuze: leer je ervan of ga je gewoon verder alsof er niets gebeurd is. Als dat laatste het geval is, blijft het je achtervolgen ook als het al lang achter de rug is.

Veel mensen leven nog in een drama wat al lang geleden gebeurd is…
Niemand kan het verleden veranderen. Wat gebeurd is, is gebeurd. Maar je kunt wel leren er anders naar te kijken en het los te laten. Dit kun je niet altijd alleen en dan kan het helpen daar hulp bij te vragen..

Laat me weten waar jij voor kiest.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *