Bloeiende plant

Als je een plant hebt, die het niet goed doet, wat doe je dan?

Je onderzoekt de omgeving: is de grond niet te nat of te droog? Is de temperatuur goed? Is het te licht of te donker? Staat de plant op de tocht..?

Je kijkt dus naar de omstandigheden! Als die goed zijn, kan in de natuur alles optimaal bloeien.
Zo is ook in de mensenwereld: een kind dat opgroeit in optimale omstandigheden met liefhebbende  bewuste ouders in een stabiele en sociaal gezonde omgeving, zal ook grote kans hebben gezond en evenwichtig op te groeien. Aandacht en tijd besteden aan je kinderen is veel meer waard dan geld..

Helaas is het niet altijd zo. Sommige kinderen groeien op onder nare omstandigheden. Bijvoorbeeld in situaties waar ouders hieraan zelf schuldig zijn, maar die geen idee hebben wat hun kind nodig heeft, en zo de kinderen emotioneel verwaarlozen, zelfs als ze met dure cadeaus overladen worden!.  Kinderen kunnen daarvan ook in hun latere leven, blijvende schade ondervinden, waardoor ze vaker in de problemen komen. Ze lijken soms zelfs de problemen aan te trekken. Dit komt omdat dit is wat ze geleerd hebben en dit patroon blijven herhalen.

De omstandigheden van vroeger zijn niet meer te veranderen. De schade is al lang geleden ontstaan.

Maar oude wonden kunnen genezen; soms moeten ze opengemaakt worden, zodat het vuil eruit kan. Dit is bij oude trauma's ook vaak zo.

Erkennen dat je pijn opgelopen hebt, is de eerste stap! Contact maken met dat kleine kind, wat nog steeds die pijn in zich draagt. Dat kind in jezelf is het belangrijkste wezen, waarvoor je moet zorgen. Pas als het kind zich veilig voelt en al die oude emoties kan uiten, dan pas kan het groeien.

Dat is ontwikkeling: jezelf ontdoen van al die ballast. Dan creëer je andere en nieuwe omstandigheden die voor jou goed zijn, zodat je beter functioneren kunt.!

Dat is inmiddels mogelijke door vele therapieën; voor mij zijn Opstellingen van het Verlangen de mooiste manier, die snel helderheid en oplossingen kan brengen.

Hoe meer je oplost van zulke oude pijn, hoe meer vrij je je gaat voelen!