Voor lefhebbers

opstelling 199Meedoen aan opstellingen is voor veel mensen vaak heel spannend. Dat is het ook!

Want opstellingen kunnen nogal wat bloot leggen..

Je gaat namelijk iets doen, wat je tot nu toe altijd vermeden hebt, weggedrukt hebt of zo diep hebt weggestopt, dat je het werkelijk niet meer weet. Maar van binnen voelt het vaak wel als onheilspellend en dreigend. En dat zoek je liever niet op.. toch?

Dan gaat het om gebeurtenissen of situaties, die erg ingrijpend of overweldigend waren; gewoonweg te moeilijk om te kunnen ervaren, omdat je destijds te klein was.. Ergens diep van binnen zit daar nog een verborgen overtuiging dat je dit niet aan kunt. Ooit was dat ook zo: toen je nog zo klein en weerloos was.; je kon helemaal niets doen aan wat er gebeurde. De enige manier om toch te kunnen blijven leven was het gebeuren te ontkennen en weg te stoppen, onderdrukken, vergeten.. Dat kon alleen maar doordat je je los ging maken van die pijn en frustratie, en dat ging verbergen, naar een plek waar je het vergeten kon: het onderbewuste.

Het werkelijkheid echter is dat het niet echt weg is.! Het laat zich telkens weer gelden. Als er een situatie is die erop lijkt, reageert je lichaam onmiddelijk en je voelt dan spanning, paniek, plotselinge woede of verontwaardiging etc. Je lichaam is weer helemaal in staat van alertheid en paraat om te vechten of te vluchten.! Het geeft signalen, die je soms niet meteen herkent, maar die wel reacties veroorzaken. Ze lijken soms uit het niets te komen, wat je niet onder contr├┤le hebt. Het oude vergeten drama wordt dan aangeraakt. Dat wil nog steeds gezien en opgelost worden; het is een deel van jezelf, waarvan je je ooit afgesneden hebt, maar het wil geheeld worden, het wil erbij horen. !!

Herken je het, dat je af en toe zulke heftige reacties hebt? En heb je soms ook geen idee waar die vandaan komen? Wil je dat echt oplossen? Het is mogelijk!!

Er werkelijk naar kijken, is vaak lastig en dan heb je wat hulp nodig. In je eentje je blinde vlekken ontdekken en onder ogen zien, is nu eenmaal moeilijk.

Een opstelling is een geweldige en behulpzame manier om werkelijk te ontdekken wat er diep van binnen nog zit.

Het vraagt wel wat moed om je eigen angst onder ogen te zien. Want wat je altijd zo zorgvuldig verborgen hebt gehouden en vermeden hebt, wil je nu onder ogen zien. Dat is wel lef hebben!

En als je die lef hebt om zogezegd over je eigen angst heen te stappen, dan is de beloning groot! Je kunt je dan eindelijk weer herenigen met dat afgesneden stuk van jezelf. Dat is heling. Er is niets wat meer voldoening geeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *